student verpleegkunde in de school voor Psychiatriche verpleegkunde

Project Rwanda 2007

rwanda07_001In 1983 al ontstond het idee om samen met een aantal studenten en begeleiders kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking in Rwanda en Burundi. Het was een groot succes. Studenten en begeleiders keerden enthousiast terug. Er werd beslist het project te herhalen.

Sindsdien gaat het project tweejaarlijks door. Studenten gingen tot nu naar Rwanda, Burundi, Zuid Afrika, Roemenië en India.

In de zomer van 2007 gingen studenten een maand werken in het psychiatrisch centrum Caraes in Ndera (Rwanda) en opnieuw werd het een unieke ervaring. Caraes is het enige psychiatrische ziekenhuis in het land en is een centrum dat gekend is in Centraal Afrika. Met beperkte middelen werkt het personeel aan de opvang en behandeling van psychisch zieke mensen. Vijf pas afgestudeerden werkten en leefden samen met lokale verpleegkundigen en wisselden kennis en ervaringen uit. De confrontatie met de noden van de Afrikaanse psychiatrische patiënt daagt ons westerlingen uit om met beperkte middelen toch creatief om te gaan.

rwanda07_002Door kleine initiatieven te nemen waren de deelnemers in staat toch een verschil te maken en een blijvende invloed te hebben op de omgang en werken met psychisch zieke mensen. De confrontatie met het leven en vooral de mensen in centraal Afrika laat een onuitwisbare indruk na. Samenleven en samenwerken met Afrikaanse collega's zijn ervaringen die men nooit vergeet.

Deelnemers aan ons project Rwanda betalen zelf de reis, maar verblijf, voeding en groepsactiviteiten vallen ten koste van het project zelf. Daarnaast worden acties ondernomen om financiële steun te geven aan het ziekenhuis. Deze keer werden fondsen verzameld voor de vernieuwing van de vrouwenzaal.

Uit dit project groeide een klein steuninitiatief. Met Tuli Kumwe (Samen op weg) proberen wij iets te doen aan het lot van de behoeftige psychisch zieke moeders die naast hun geestesziekte eveneens seropositief zijn.


Shaped by Jalloo