student verpleegkunde in de school voor Psychiatriche verpleegkunde

Tuli Kumwe

tulikumweTwee jaar geleden gingen wij met studenten van onze School voor verpleegkunde Guislain in Rwanda werken in het psychiatrisch ziekenhuis CARAES.

Daar werden wij geconfronteerd met het lot van moeders die bovenop hun psychische lijden seropositief zijn. Na ontslag uit het ziekenhuis moeten zij opnieuw instaan voor de zorg van hun gezin. Voor de armsten onder hen is dat een onmogelijke opdracht. Om deze groep vrouwen te helpen richtten wij samen met broeder Deogratias Rwabudandi het kleinschalige project Tuli Kumwe (Samen op weg) op.

Via het project verzamelen wij middelen om (ex) psychisch zieke mensen (vooral vrouwen) met ernstige sociale en/of medische problemen te steunen. Met onze beperkte middelen konden wij al verschillende mensen helpen met een dagelijkse voedselbedeling, medicatie en schoolgeld voor de kinderen. Het is onze uiteindelijke bedoeling hen onafhankelijk te maken van noodhulp. Daarvoor wordt gewerkt rond leningen van kleinvee en leningen tegen zeer lage rente om zelf een handeltje op te zetten. Er werden twee koeien gekocht en in een klein winkeltje kan een echtpaar geld verdienen terwijl zij leren hoe men een zaak voert. Soms worden retrovirale middelen ter beschikking gesteld Een van de moeders die door het project geholpen werden is Jacqueline. Zij heeft aids en haar jongste kind is ook seropositief. Door tussenkomst van Tuli Kumwe is haar toestand nu gestabiliseerd en kan zij instaan voor de zorg voor haar gezin. (zie foto).

Wij krijgen echter nieuwe hulpvragen en met onze bescheiden inkomsten kunnen wij daar spijtig genoeg niet op ingaan.

  • Zo is er John een 12-jarige jongen die wegens agressie opgenomen is op de mannenzaal. De juiste medicatie is daar beschikbaar en moet ingevoerd worden. Per jaar is €500 nodig om hem kans op een normaal leven te geven.
  • Rwandese vrijwilligers ontfermen zich over seropositieve jongeren en vragen steun om hen te laten studeren.

 

Om ons werk verder te kunnen zetten en uit te breiden doen wij beroep op uw vrijgevigheid. Alle hulp is welkom en vanaf € 30 / jaar wordt een fiscaal attest toegestuurd.

Steunen kan door storting op rekeningnummer 445-968121-62 van Caraes NGO met de vermelding RWA-NDE-AIDE. Voor verdere inlichtingen kunt u Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of bellen naar 09 384 27 17. Door de welwillende en gratis steun en hulp van Caraes ngo kunnen wij verzekeren dat elke eurocent ter plaatse aangewend wordt.

Shaped by Jalloo